Unutulmaz rollerin usta oyuncusu Gazanfer Özcan’ın ölümünün üzerinden 14 yıl geçti.
“Kuruntu Ailesi”nde Hüsnü Kuruntu, “Avrupa Yakası”nda Tahsin Sütçüoğlu gibi karakterlerle özdeşleşen Gazanfer Özcan, ölümünün 14. yılında anılıyor.
27 Ocak 1931’de İstanbul Cihangir’de Semiha Hanım ve Celalettin Bey’in üçüncü çocuğu olarak dünyaya gelen Özcan, Cihangir Firuzağa İlkokulu’na ve ardından Beyoğlu Ortaokulu’na devam etti.
Vefa Lisesi’nde okurken “Hisse-i Şayia” adlı oyunda “Bican Efendi” rolünü oynayan Özcan, daha sonra Şehir Tiyatroları’nın çocuk bölümüne girdi.
1955 yılında Komedi Tiyatrosu’nda “Mahalle Romanı” adlı oyunda hastalanan Reşit Gürzap’ın yerine sahneye çıkan sanatçı başarılı olunca ekibe dahil olmuştur. 1950’li ve 1960’lı yıllarda birçok filmde de rol alan Özcan, 1962 yılına kadar çocuk ve yetişkin oyunlarında tiyatro seyircisiyle buluştu.
“Kuruntu Ailesi” dizisinde Hüsnü Kuruntu karakterini canlandırmıştır.
Usta oyuncu, 1962 yılında Gönül İdeal Özcan ile evlendi ve eşiyle birlikte Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu’nu kurdu. Türkiye’de türünün öncülerinden kabul edilen “Kuruntu Ailesi” dizisinde unutulmaz “Hüsnü Kuruntu” karakterini canlandırdı.
TRT’de seyirciyle buluşan “Hüsnü Kuruntu” adlı tiyatro oyununun beğenilmesinin ardından Uğur Erkır’ın yönetmenliğini yaptığı dizi 10 Ekim 1985 tarihinde tam adıyla yayına başlamıştır. Beş dizide 121 bölüm yayınlanan dizinin ardından 155 bölüm devam eden “Hüsnü Bey Amca” ve 47 bölüm süren “Bizim Kuruntu Ailesi” de izleyicilerin beğenisini kazandı.
Özcan, ‘Taş Devri’ çizgi dizisindeki ‘Fred Çakmaktaş’ karakterinin yanı sıra birçok film, dizi ve reklam filminde dublaj çalışması yaptı. 1978 “Avni Dilligil Tiyatro Ödülü” ve 1981 “İsmail Dümbüllü Ödülü”ne layık görüldü.
Birçok tiyatro oyununda yer aldı
“Yeter Artık”, “Sülüman Bacanak”, “Aşk Mektubu”, “Nereden Nereye”, “Babanın Elini Öp”, “Yağmurdan Kaçış” ve “Ah” gibi birçok tiyatro oyununda sahne alan Özcan Olsun”, 1987 yılında doğdu. Yayınlanmış “Çerçeve” adlı bir kitabı da bulunmaktadır.
Sanat hayatı boyunca birçok dizi, oyun ve filme imza atan Özcan, 1998 yılında “Devlet Sanatçısı” unvanını aldı. Uzun bir aradan sonra deneyimli oyuncu, 2000 yılında “Komser Şekspir” filmiyle sinemaya döndü ve 2002 yılında eşi Gönül İdeal ile 50. yılını kutladı.
2004 yılında senaryosunu Gülse Birsel’in yazdığı “Avrupa Yakası” dizisinde “Tahsin Sütçüoğlu” karakterini canlandıran usta oyuncu, 2004 yılında vizyona giren “Beyaz Melek” filminin oyuncu kadrosunda yer almıştı. 2007’de yayınlandı.
Gazanfer Özcan, kronik akciğer hastalığı ve damar tıkanıklığı nedeniyle bir buçuk aydır tedavi gördüğü hastanede 17 Şubat 2009 tarihinde vefat etmiştir.
Haldun Taner Sahnesi’nde düzenlenen törenin ardından Özcan’ın cenazesi Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.
Tiyatro sahnesi adını aldı
Kadıköy Belediyesi, Kozyatağı Kültür Merkezi’nde kendi adını taşıyan Gazanfer Özcan Sahnesi’ni 2010 yılında hizmete açtı.
Özcan’ın “Bu Nasıl?”, “Ne Oldu Başımıza” ve “Baba” dizilerinde oynadığı filmlerden bazıları şöyle:
“İngiliz Karşısında Kemal Lawrence”, “Çeto Aptal Milyoner”, “Fındıkkıran Gelin”, “Aramızda Yaşayamazsınız”, “Kuzey Yıldızı”, “Alli Yemeni”, “Garip Sokak”, “Biz İnsan Değil miyiz” , “İki Damla” “Gözyaşı”, “Külkedisi”, “Damat-Damat”, “Şaka Yapma”, “Aptal Şoför”, “Deli Bacı”, “Televizyoncu Çocuk”, “Tokmak Nuri”, “Aman Nerde” Tanrıça”, “Dama Çul Serelim” , “Burnumu Keser misin?”, “Komutan Shakespeare”, Kara Prens’e Karşı Keloğlan”, “Beyaz Melek.”